30 Temmuz 2010 Cuma
SOKAĞIMDAN TARİH YAZIYORUM'UN ÜSKÜDAR GAZETESİ ÇIKTI
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla ve Habertürk’ün ana sponsorluğunda gerçekleşen “Sokağımdan Tarih Yazıyorum” projesi , tarih denen olgunun sadece savaşlardan ve anlaşmalardan ibaret olmadığına, bunun yanında kişisel tanıklıkların var olduğunu vurguluyor.
Genç Hayat Vakfı’nın gönüllüleri tarafından yürütülen projenin son sayısı Üsküdar’da yaşayanlar üzerine. Çalışma kapsamında birçok Üsküdarlıyla yapılan görüşmeleri gazetede bulabilirsiniz.. Tuğrul Çağlayan/Memur, Ali Kocatepe/Taş Ustası, Cevdet Ateş/Berber bunlardan yalnızca bazıları… ve Üsküdar Belediyesi bunların bir kısmını gazete çıkararak yayımlamıştır
Bu röportajların tamamı Sokağımdan Tarih Yazıyorum projesinin web sayfasından okunabilinir.
Röportaj sırasında çıkan birkaç güzel söz;
“İkinci sınıfla birlikte Latin alfabesine geçiş yaptık”
“Üsküdar’ın beşte biri vardı, beşte dördü bahçeydi”
“İş sıkıntısı, insanları merkeze, büyük şehirlere sevk etti”
“Üsküdar’da din, etnik kökenden kaynaklanan bir hoşgörüsüzlüğe henüz rast gelmedim”
“Dostluklar, komşuluklar çok güzel ama eskilerde, eski insanlarda… “
“Burası kadar beni mutlu eden başka yer yok”
“Amigo’yu, Duduka’yı tanımayan Kuzguncuklu değildir”
“Yemekler günlük yapılır, tel dolaplarda saklanırdı”
“Bu yakanın bir Üsküdar’ı bir de Kadıköy’ü vardır”
“ Beş nesil Üsküdarlıyım: dedem, babam, ben, oğlum ve torunum”
“Macuncu geldiği zaman mani söylerdi uzun uzun”
“Çok cefakâr olması lazım insanların birbirlerine”
NOT: Gazetelerinizi Gönüllü Programı Ofisinden temin edebilirsiniz.
YAZAN: CANSU ÜNAL
Sokağımdan tarih yazıyorum!
!!Sokağımdan Tarih Yazıyorum!!
Genç Hayat Vakfı'nın ana sponsorlugunda gerçekleşen sözlü tarih projesi İstanbul'un on ilçesinde bin lise öğrencisini kapsamakta. Proje oldukça geniş alt başlıklara sahip:Bir kent olarak istanbul,İstanbul'da gündelik hayat ve yaşayanların hikayeleri..
Ama sanırım şu cümlenin altını iki kez çizmek gerekiyor: "Tarih denilen olgunun sadece savaşlardan ve antlaşmalardan ibaret olmadığına, bunun yanında kişisel tanıklarında var olduğuna inanıyoruz." mış-miş lardan kurtulmak için harika bir fırsat!
Proje kapsamında gençlerin daha aktif çalışmalarını görüyoruz. İstanbul'daki son 50 yıllık değişimi lise ve üniversite öğrencileri sahada beraber çalışıyor:))
MALTEPE GAZETESİ ise bu projenin bir ürünü ve projeyle ilgili çok daha geniş bilgileri bulmamız mümkün meraklılarına... Avrupa Kültür Başkenti Ajansı bu faydalı bilgiyi iftiharla sunar:))
MATEMATİK VE SANAT,,BÜYÜLENECEKSİNİZ(KAÇIRMAYIN)
selimiye camisisinin zemini gevsek toprakmis.
bu nedenle minarelerinin yakin zamanda yikilacagi farkedilimis.
uluslararasi bir grup bilimadami toplanmislar.
nasil kurtaririz bu tarihi minareleri diye kafa kafaya vermisler.
sonucta en son teknoloji olan metal kelepcelerle minarelerin
temellerini sabitlemenin en iyi cozum olduguna karar vermisler.
minarelerin temellerini acinca, koymayi dusundukleri kelepcelerin
aynisiyla karsilasmislar.
mimar sinan bilmem kac yuzyil once ayni seyi dusunmus megerse….?
TARİH:13 AĞUSTOS -5 EYLÜL
YER:METROCİTY ALIŞVERİŞ MERKEZİ
2010 Hand book!
BU SENE MAHYALARI BİZ TASARLIYORUZ!!!!
28 Temmuz 2010 Çarşamba
İstanbul, Müziğin Başka Türlüsüne Hazır!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında, Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen 2010 yılının en sıra dışı, en keyifli sanat projelerinden İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi Bugün (29 Temmuz Perşembe) başlıyor.
29 Temmuz - 8 Ağustos tarihlerinde ilk olarak santralistanbul’da etkinliklerine başlayacak olan ISCMS, daha sonra Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi gibi şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilecek.
Bu Programda Yok Yok! ISCMS 2010, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, John Lindberg, Kenny Wessel, Rahman Jamaal, Dawda Jobarteh, Oğuz Büyükberber, Erdem Helvacıoğlu, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk ve Ahmet Hacı Tekbilek, Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ahmet Özden, Orhan Osman, Erkan Oğur, Mutlu Torun, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Alper Maral, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50’yi aşkın sanatçıyı ağırlayacak. İstanbul’un müzikte yaratıcılığın yeni platformu olmasını hedefleyen ISCMS 2010’un 11 günlük benzersiz programında; farklı temalarıyla 8 büyük konser, 23 atölye ve seminer, pek çok grup çalışması ve konferans yer alıyor. İsmet Sıral yaratıcı müzik atölye konserlerini görmek için buraya tıklayınız.
27 Temmuz 2010 Salı
İstanbul'u yeniden keşfetmek için Kültür Tırı'na dokunun
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hayata geçirilen “Evimiz İstanbul” ilköğretim çağındaki İstanbul'lu tüm çocukları kent kültürünün farklı boyutlarına ilişkin bilgilendirmeyi, çocukları bu alanda geliştirmeyi ve İstanbul’un kültürel mirasını sahiplendirmeyi amaçlıyor.
Hedef: 700 Gönüllü, 3.000 Öğretmen 45.000 Çocuk
2009 yılının Ekim ayında başlayan Evimiz İstanbul projesi 2010 yılının Aralık ayına kadar, İstanbul’da yaşayan ilköğretim çağındaki 45.000’e yakın çocuğa ulaşmayı hedefliyor. İstanbul ve İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği hakkında farkındalık yaratmak, kent kültürü bilincini geliştirmek, kentsel aidiyet duygusunu güçlendirmek, kültür ve sanat konusundaki yaratıcılıklarını desteklenmek amaçlarıyla yola çıkan proje 5 ana başlık altında faaliyetlerini sürdürüyor.
Kulüp Etkinlikleri
Projede yer alacak çocuklar, TEGV’in İstanbul’daki 2 Eğitim Parkı ve 6 Öğrenim Birimi’nde oluşturulacak kent kulüplerinde katılımcı eğitim yöntemleri kullanılarak İstanbul’a dair çalışmalar yapılıyor. İstanbul Kent Kültürü Kulüpleri 864 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.
Bu bağlamda özel bir eğitim içeriği hazırlandı; özel eğitim materyalleri üretildi. Bu amaçla, 108 gönüllüye konuyla ilgili eğitim verildi. Kulüp çalışmaları kapsamında, 8 farklı noktada çocukların çalışmalarının sergileneceği İstanbul 2010 temalı sergiler düzenleniyor. Etkinlik noktalarındaki kütüphanelerde ise İstanbul’a dair kitapların yer aldığı bir İstanbul Kitaplığı oluşturuluyor.
Ateşböcekleri
İstanbul’da 26 farklı ilçede faaliyet gösterecek 2 adet Ateşböceğinde uygulanacak 3 saatlik etkinlik ile toplam 8.640 çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Bu etkinliklerde, çocukların İstanbul ve Avrupa Kültür Başkentliği konularında farkındalık kazanması, etkinliklere aktif şekilde katılarak eğlenceli bir ortamda İstanbul’u farklı özellikleriyle tanımaları ve “İstanbul’daki Avrupa ve Avrupa’daki İstanbul” teması üzerinden İstanbul’u Avrupa Kültür Başkenti olarak öğrenmeleri ve paylaşmaları sağlanıyor.
Eğitim Parkları / Öğrenim Birimleri
İstanbul’da 6 farklı ilçede bulunan TEGV Etkinlik Noktalarında uygulanacak 3 saatlik etkinliklerde 60 gönüllünün desteği ile 5.120 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Kültür Tırı
Kültür Tırı’nın programı içinde; çocuklara yönelik oyun tabanlı etkinlikler, çocuk ve yetişkinlere yönelik İstanbul’la ilgili çeşitli film-belgesel gösterimleri ve ziyaretçiler için anı olarak saklayabilecekleri “İstanbul Hatırası” fotoğraf çekimi bulunuyor. İstanbul’un 10 ilçesinde kısa süreli olarak konuşlandırılacak olacak “Kültür Tırı”nda değişik sanat performansları sahnelenecek.
Okul Çalışmaları
İstanbul’da yerleşik 2 TEGV Eğitim Parkında 23.040 çocukla İstanbul Kent Kültürü kapsamında eğitim etkinlikleri yapılıyor. İstanbul’da 2 farklı ilçede bulunan bu etkinlik noktalarında uygulanacak 3 saatlik eğitim etkinliğinde 120 gönüllünün desteği ile 23.040 çocuğa ulamayı hedefliyor. TEGV etkinlik noktalarına kendi olanaklarıyla gelemeyen İstanbullu çocukların, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sağlayabileceği ulaşım desteği ile bu noktalarda eğitim etkinliklerinden faydalandırılması sağlanıyor.
SANAT LİMANINDA 4 YENİ SERGİ
Bu sergilerden biri Piraeus Bank Kültür Vakfı’nın sunduğu "Yunanistan’da Mimari Paralellikler: 19. yüzyıl Geleneğinden 21. yüzyıl Değişikliğine” isimli sergi izleyicilerin dikkatine sunuluyor.
Sergi, tanınmış Yunan mimar Aristotelis Zahos’un (1871-1939) 100’den fazla fotoğrafını içerir. Benaki Müzesi’nin Yeni Yunan Mimarisi Arşivi’ne ait olan fotoğrafları gerek mimar ve tarihçiler, gerekse de uzman olmayanlar için büyük önem taşıyan, ebediyen kaybolmuş bir mimarinin fotoğraflara yansıyan belgeleri olduğu için seçilmişlerdir.
Sergi, basit bir eski fotoğraf sergisi değildir; çünkü bunlarla birlikte gerek günümüzdeki toplum anlayışını ve kentsel çevrenin oluşumu bakımından meydana gelen çok büyük değişiklikleri, gerekse de Zahos’tan önceki devrelerin görüntülerini kapsamaktadır.
23 Temmuz 2010 Cuma
Mahya Tasarım Yarışması başvuruları başlıyor!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından düzenlenen; İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK) ve Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı'nca desteklenen Mahya Tasarım Yarışması, İstanbul'da 400 yıldan beri kesintisiz yaşayan bir gelenek olan mahyayı çağdaş dünyanın bir 'tasarım nesnesi' olarak yeniden gündeme getirmeyi, geleneksel ve yeni açılımlar içeren öneriler elde etmeyi amaçlıyor ve bu amaçla tasarımcıları yarışmaya davet ediyor.
amberFestival “Verikent” çağrısı
Hüseyin Çağlayan: 1994-2010
Promethiade " Zincire Vurulmuş Prometheus"
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği, Ruhr 2010 - Stiftung Zollverein ve Yunanistan - Atina Festival ile ortak geliştirilen uluslararası performans projesi “Promethiade”, dünyaca ünlü üç topluluğun, ateşi kullanarak insanlığa medeniyeti ve bilgiyi armağan eden Prometheus efsanesinden yola çıkarak üç ayrı eser üretmesini kapsıyor.
Yönetmenliğini dünyaca ünlü yönetmen Theodoros Terzopoulos’un yaptığı oyun, günümüz dünyasının ahlaki değerlerine eleştirel bir bakış açısı getiriyor. “Prometheus” rolünü Yetkin Dikinciler’in oynadığı performansın korosunda Devrim Nas ve Kerem Karaboğa gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra Alman ve Yunan oyuncular da sahne alıdığı gösteri 26, 27 ve 28 Temmuz tarihlerinde Rumeli Hisarı’nda.
İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen 2010 yılının en sıra dışı, en keyifli sanat projelerinden İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi 29 Temmuz’da başlıyor.
Birbirinden ilginç konserleri, müziğin ustalarıyla genç yetenekleri buluşturan atölye ve seminerleriyle izleyici ve öğrencilerin karşısına çıkacağı ve dünyaca ünlü Türk ve yabancı sanatçıların katılacağı İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (Ismet Sıral Creative Music Studio, ISCMS) 8 Ağustos tarihine kadar Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi gibi şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilecek.
ADALAR MÜZESİ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı ile Adalar Vakfı'nın işbirliği ile Adalar Müzesi 31 Temmuz Cumartesi günü açılacak.
"Adalar Müzesi’ne Doğru" başlığı ile açılacak sergi tasarımı, Sadık Karamustafa ve Ayşe Karamustafa’nın imzalarını taşıyor. Serginin içerik çalışması, Adalar Müzesi Kürasyon Kurulu’nun yanı sıra sanat tarihçisi Doç. Dr. Eva Şarlak’ın değerli katkılarıyla gerçekleştirildi.
“Anlatılan Bizim Hikayemiz" ve "Anılar Yok Olmasın, Paylaşılsın, Geleceğe Aktarılsın" sloganları ile hazırlanan sergi, Büyükada İskele Meydanı’nda 12 Eylül tarihine kadar görülebilecek.
22 Temmuz 2010 Perşembe
24 Temmuz 15.00 Genel Koordinasyon
Cumartesi görüşmek üzere
HEP BERABER ŞİLEYE…
Şile deyince aklınıza ne gelir? Ya Şile Feneri ya da Şile bezi… Peki bu sene Şile Feneri kaç yaşına giriyor onu biliyor musunuz? Şile Feneri bu sene 150. yılını kutluyor. Şile belediyesi de bunu bir etkinlikle kutlayalım, acaba napalım demiş ve Şile’nin iki ikonunu yani Şile bezini ve Şile Fenerini birleştirelim, Şile Feneri’ne Şile bezi giydirelim demiş. 24 Temmuz’da gerçekleşecek olan bu etkinliğe 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Gönüllü Programı olarak biz de destek vereceğiz ve çok eğleneceğiz. Hepinizin katılımını bekleriz.
YAZAN: ELİF ESEN
l. ADALAR KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali, 30 Temmuz 2010, Cuma günü saat 13:00’ten itibaren Büyükada’nın farklı mekânlarında gerçekleştirilecek etkinliklerle kapılarını sanatseverlere açacak. Prens Adaları’nın ilk festivali olma özelliği taşıyan organizasyon; 1 Ağustos 2010, Pazar gününe dek birbirinden renkli etkinliklerle devam edecek.
Yunanistan Konsolosluğu destekleriyle, Yunanistan’ın kentlerinden bir olan Orestiada şehrinden gelecek olan sanatçıların katılımlarıyla düzenleniyor.
Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve Deniz Otobüsü İskelesi’nin önündeki büyük alanın kullanılacağı ve bunun yanında adanın birçok mekânının da değerlendirileceği “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında; müzik, edebiyat, resim, fotoğraf, sahne ve gösteri sanatları ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak.
Geçmişte adalarda yaşayan ve halen yaşamakta olan çeşitli kültürlerin yeme- içme, sanat, inanış, eğlence anlayışlarından yola çıkarak birbirlerini tanımaları ve kendilerini ifade edebilmeleri için oluşturulan programda, Orestiada’dan gelen 30 kişilik “Laogrifiko Musio Orestiadas” müzik, koro ve dans grubu; Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay’dan “Üç Tenor” konseri; Tekfen Filarmoni Solistleri “Üç Denizin Solistleri” konseri; Buzuki Orhan Osman konseri; Apostrophe Rock Grubu konseri ile TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konseri sunulan müzik etkinlikleri olarak yer alıyor.
Konserlerin yanı sıra, Nikos Manginas Fotoğraf Sergisi, “Adalar ve Edebiyat” konulu söyleşiler, “Resmin Şiiri” konulu Devrim Erbil söyleşisi, Büyükada’nın mimari mirasını tanıtan bahçe gezisi, fayton turu, çocuk etkinlikleri, “Tatavla Keyfi” müzik grubu ile İstinpoli Dans Grubu gösterisi ve kardeş şehir Orestiada yemekleri ile ada yemeklerinin sunulacağı Gastronomi etkinliği de “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, tüm ada ziyaretçilerinin katılımını bekliyor.
Program için
http://www.adalar.bel.tr/festival/program.html
21 Temmuz 2010 Çarşamba
Adalar Müzesine Doğru
Merhabalar.
İstanbul'un ilk kent müzesi 29 ve 31 temmuz tarihlerinde ön açılışını eylül ayında da esas açılışını yapıyor. Projeyi İstanbul 2010 Kültürel Miras ve Müzeler Yönetmenliği desteğiyle Adalar Vakfı yürütüyor.
Gönüllü Programı müzenin açılış günlerinde gelecek misafirlerin karşılanmasından geçici sergilerin kurulumuna, davetiye hazırlanmasından dağıtılmasına kadar pek çok konuda proje ekibine destek veriyor olacak.
İlk toplantısını geçtğimiz hafta yapmıştık, bugünse ikinci toplantısı vardı. Toplamda yaklaşık 40 gönüllü bu proje için ekipte yerini aldı. Merakla-heyecanla gelişmeleri bekliyoruz. Bilginize efenim.
20 Temmuz 2010 Salı
Canlandıranlar çalışmaya devam ediyor, haberiniz var mı?
Canlandıranlar projesinin nasıl devam ettiğini öğrenmek için 19 Temmuz sabahı Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul Kampüsüne Berat Beyi ziyarete gittik. Kendisiyle canlandıranlar projesine gönüllü programının nasıl destek olabileceğine dair beyin fırtınası yaptık.
Projelerin çekimleri devam ediyor. Çarşamba günü (21 Temmuz) ses ve müzik toplantısı yapılacaktır. Bizde ekip olarak orda olup çalışmaları takip edeceğiz.
Animasyonla ilgilenen ve canlandıranlar projesine destek vermek isteyenler gönüllüler canlandiranlar2010gonullu@googlegroups.com adresine mail atarak bizimle iletişime geçebilirler. Detaylı bilgi ve tüm sorularınız için elifesen34@yahoo.com adresine mail Elif’e ulaşabilirsiniz.
Görüşmek üzere
Elif ESEN
Fazilet UĞURLUOĞLU
Muazzez TİRYAKİOĞLU
Selin BADEM
16 Temmuz 2010 Cuma
KAPTAN-I DERYA BARBAROS HAYREDDİN PAŞA İSTANBUL SAHNESİ'NDE
Merhabalar,yine muhteşem bir gösteriye daha ev sahipliği yapıyoruz.İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde hayata geçirilen çağdaş dans-drama projesi “Barbaros” 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde 20:30 da başlayarak Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşuyor.
Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatını ve 16.yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslübuyla anlatan,çağdaş dans-drama projesi olan "Barbaros" gösterisi öncelikle tam prova olarak 14 Temmuz 20:30 da 100 gönüllümüz ile birlikte Muhsin Ertuğrul sahnesinde izlendi.15 Temmuz'daki gösteri de saat 20:30 da başlayarak seyircileriyle buluştu,fakat hala geç kalmış sayılmazsınız son gösteri de bu akşam 20:30 da başlıyor olacak.Bizler gönüllü arkadaşlarımızla birlikte orada sizleri karşılıyor olacağız,dün ve bugün toplamda 20 gönüllü olarak.Gösteriye gidecek olan herkese iyi eğlenceler diliyorum:)
Melek KURT
Saha Grubu Çalışıyorrr! saha toplanıyor!
15 Temmuz 2010 Perşembe
LİSELİLERLE 2010 AJANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Kendimizi tartmaya ve yenilemeye devam ediyoruz.2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti sürecindeki Mart-Nisan-Mayıs aylarında yapılan etkinlikleri bir de liseli gençlerin gözlem ve katkılarıyla değerlendirdik.Yaşadıkları ve üzerinde doğrudan söz sahibi olacakları kentin kültür hayatına katılımlarını artırmak amacıyla Pendik'ten,Beyoğlu'ndan, Kadıköy'den,Sarıyer'den, anadolu liseli, imam hatip liseli,özel liseli birçok genç 28 AKB etkinliğine katılmış 542 izleyiciyle anket yaptılar.
Proje kapsamında izlenen 8 ayrı etkinlikte gençlerin yaptıkları anket sonuçlarına göre; duyumların daha çok internet aracılığıyla olduğu, geniş kitleleri kapsayacak etkinlik programlarına gereksinim olduğu anlaşılmıştır. Anketlere göre, İstanbul 2010 AKB nin daha çok turizm ve tanıtım projesi olarak anlaşıldığı görülmüştür.Kültür başkenti uygulamasının merkez çevre ve semtlerin kaynaştırılmasına ve kentin kültürel açıdan ilerlemesine hizmet edeceğine inananların sayısı bunun yarısı olarak belirlenmiştir.Etkinliklerin hedeflerine ulaşacağına inananların sayısı toplam sayının yarısından daha da fazla olmuştur.Etkinliklerde memnuniyet yaratan kriterlerin başında etkinliğin yer aldığı mekanlar ve bu mekanlara ulaşım en üst sırada değerlendirilmiştir.
Projeye katılan liselerdeki AKB'ye dair farkındalığın arttığı,Mart ve Mayıs aylarında yapılan anket sonuçlarıyla ortaya çıkmıştır.Süreç içerisinde liselilerin katıldığı etkinlik sayısının artması,"Liseliler 2010'u değerlendiriyor"projesinin,katılımı özendirmede başarılı olunduğunu göstermiştir.
Liseliler,etkinliğin başarısını değerlendirdiklerinde ortanın üzerinde "iyi" ve başarılı bulduklarını belirtmişlerdir.Bunun yanı sıra "çok başarılı"diyenlerin sayısındaki artışın 2010 hedef ve işleyişinin kavrandığını göstermektedir.Cevap vermeyenlerin yüzdesindeki azalma da bunun en güzel kanıtıdır."isteyen herkesin gönüllü olarak etkinliklere kabul edilmesini olumlu buluyorum"ile projeye 2010 Ajansı'nın Gönüllüleri organizasyonun verdiği destek kadar gençlerin 2010 sürecinde oynadıkları rolü önemseyerek doğru değerlendirdiklerini de kanıtlamaktadır.
Mehasin GÜNEŞ
Proje hakkında detaylı bilgi için: http://map.bilgi.edu.tr/liseliler2010.html
17 TEMMUZ GENEL KOORDİNASYON TOPLANTISI
Merhabalar:)17 Temmuz Cumartesi günü 15.00-16.30 saatleri arasında Halep Pasajındaki ofisimizde daha öncelerde de yaptığımız gibi Genel Koordinasyon toplantımızda bir araya geliyor olacağız. Toplantımıza ajansta gönüllü olan bütün arkadaşlarımız katılabilir.Çoğunluk olarak önceki haftalarda gerçekleştirdiğimiz ve yakın zamanda gerçekleştiriyor olacağımız etkinliklerden bahsedeceğiz.Cumartesi günü saat 15.00 da görüşmek üzere:)
Melek KURT
12 Temmuz 2010 Pazartesi
Ayşegül bize dondurma ısmarlasana:)?
8 Temmuz 2010 Perşembe
Su Üstünde Avrupa Konserleri
Etkinlik : Iıris Vesik / Estonya
Tarih : 9 Temmuz Cuma
Saat : 21.30
Yer : Caddebostan Sahil ve Taksim Gezi Parkı
*Ücretsiz
Etkinlik : Nu Park / Türkiye
Tarih : 9 Temmuz, Cuma
Saat : 21.00
Yer : Taksim Gezi Parkı
*Ücretsiz
İspanya Ulusal Balesi
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin “İstanbul Dans Ediyor!” sloganıyla yola çıkan projesi Dans Platform İstanbul, Temmuz ayında dünyaca ünlü koreograf Nacho Duato yönetimindeki İspanya Ulusal Balesi’ni (Compañía Nacional de Danza) İstanbul’da ağırlıyor.
İspanya Ulusal Balesi “Without Words, Kol-Nidre, Gnawa” isimli gösterisiyle 11 Temmuz Pazar günü Saat 20.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.
İlk olarak 10 Temmuz akşamı 2. Uluslararası Bale Yarışması kapsamında sahneye çıkacak İspanya Ulusal Balesi, kısa bir temsil gerçekleştirerek Nacho Duato’nun Gnawa adlı koreografisini sahneleyecek. 11 Temmuz akşamıysa “Without Words, Kol-Nidre, Gnawa” adlı üç parçadan oluşan karma bir program ile sahnede olacak.
Prometheus İstanbul’da
“Promethiade” kapsamında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin yapımcılığını üstlendiği, yönetmenliğini ünlü Yunan yönetmen Theodoros Terzopoulos ve sahne tasarımını dünyaca ünlü sanatçı Yannis Kounellis’in yaptığı “Zincire Vurulmuş Prometheus” gösterisinde, “Prometheus” rolünü Yetkin Dikinciler’in oynadığı performansın korosunda Devrim Nas ve Kerem Karaboğa gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra Alman ve Yunan oyuncular da sahne alıyor.
İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (ISMCS) Gönüllü Desteğine Açılmıştır
İlk defa 2006 yılında gerçekleşen uluslar arası yaratıcı müzik atölyesi ISMCS, dünyaca ünlü Türk ve yabancı sanatçıların katılımı ile 29 Temmuz-08 Ağustos tarihleri arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının da desteği ile izleyicilerinin ve öğrencilerinin karşısına 2010nun en zengin programlarından biri ile çıkacak. 11 günlük programda 8 büyük tematik konser, 23 atölye ve seminer, sanatçılar eşliğinde 7 grup çalışması, 3 konferans ve çeşitli doğaçlamalar yer alıyor.
Yaşamını gırtlaklarıyla kazanan İstanbul’un emektar sokak satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan “Sokak Satıcıları” temalı konser, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü üstgeçidindeki “İstanbul Trafiği” temalı konser, Anadolu’nun farklı doğaçlama geleneklerini dünya müzikleriyle buluşturan “Doğu’dan Batı’ya Doğaçlamalar” konseri, çarpıcı projelerden yalnızca birkaçı….
ISMCS 2010, projenin ev sahipliğini üstlenen Santralistanbul’un yanı sıra, Sepetçiler Kasrı, Eminönü meydanı gibi mekanlardaki etkinlikleri ile Boğaz’dan Adalar’a uzanan gezgin atölye ve dinletileriyle de şehrin ruhunu notalara taşıyacak.
www.iscms.org
Muazzez Tiryakioğlu
6 Temmuz 2010 Salı
2010 Gönüllü Programı Eğitim Grubu kimdir, nedir, ne yapardır? :)
Biz de neler yaptığımızdan bahsedelim istedik.
Eğitimde hangi noktalarda destek gerekiyor diyerek ilk başladığımız gündemle, eğitimlerin arka planlarını bölmeyi başardık. Artık eğitim öncesinde gerekli hazırlıklar yapılabiliyor, eğitim sırasında destek çıkabilecek gönüllüler önceden belirlenmiş oluyor ve eğitim sonrası için de haber metinler hazırlanabiliyor ve böylece koordinasyonu artırabiliyoruz.
Eğitim mekanı sorunuyla karşılaşınca da bir ekibin varlığı sayesinde, görev dağılımları yaparak, hızlı bir çözüme ulaşabilmiştik.
Ayşegül cephesindense; mesela artık sıkıştığında arayabileceği birilerinin varlığı, onun da performansını artırıyor, haliyle Gönüllü Programı'nın da performansını artırmış oluyor.
Gerçi o, "henüz birilerini arayacak kadar sıkışmadım çok şükür" diyor :) Çünkü eğitim grubu sayesinde ofise sık sık ziyaretler oluyor ve gereken neyse, destek de hemen çıkmış oluyor.
Hem eğlenelim hem de yeni arkadaşları da aramıza alalım, etkinliğimizi artıralım diye bu çarşamba (07/07/2010) bir buluşma ve atölye çalışması yapmayı planladık.
Hepinizi bekliyoruz.
Mustafa Emin Palaz